Riasztó a Tyre Nichols megveréséről készült videó a rendőrfőnök szerint

külföld
2023 január 27., 16:18
comments 7

A memphisi rendőrfőnök péntek reggel arra figyelmeztetett, hogy a Tyre Nichols megveréséről készült videó „talán rosszabb”, mint a 30 évvel ezelőtti, Rodney King elleni erőszakról készült felvétel. Kinget 1991. március 3-án, egy autós üldözést követően a Los Angeles-i rendőrség emberei úgy megverték, hogy a férfi majdnem belehalt.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Cerelyn Davis memphis-i rendőrfőnök a CNN-nek először adott interjút azóta, hogy csütörtökön gyilkosság miatt öt rendőr ellen vádat emeltek. Davis „felháborodott”, miután látta a „riasztó” videót a Nichols január 7-i közúti ellenőrzéséről. A 29 éves férfi három nappal később, a kórházban meghalt.

Davis szerint a közúti ellenőrzésnek nem volt törvényes oka, és nem látta, hogy az öt rendőr közül bárki is közbelépett volna, hogy megakadályozza a többiek erőszakos fellépését. Úgy tűnt, a rendőrök a „csoportgondolkodás” állapotába kerültek, amikor szembeszálltak Nichols-szal.

Ugyancsak péntek reggel RowVaughn Wells, Tyre Nichols édesanyja a CNN-nek azt mondta, hogy nagyon sajnálja az öt fekete rendőrt, akik „péppé verték” a fiát. „Szégyent hoztak a saját családjukra. Szégyent hoztak a fekete közösségre. Egyszerűen sajnálom őket. Tényleg sajnálom. Mert nem kellett volna ezt tenniük. És az emberség. Hol volt az emberség? Úgy verték a fiamat, mint egy pińatát” - mondta.

A rendőröket kirúgták, emberölés, súlyos testi sértés, hivatali visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. Az ügyben az FBI és az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított.

Az, hogy a tisztek feketék, leveszi a napirendről azt a kérdést, hogy a bűnüldözésben felmerülő problémák a faji hovatartozásról szólnak, mondta Davis. „Ez az emberi méltóságról, a tisztességről, az elszámoltathatóságról és a közösségünk védelmének kötelességéről szól. Ahogy ez a videó is megmutatja, nem számít, ki viseli az egyenruhát, mindannyiunknak ugyanaz a felelőssége.”

Joe Biden nyugalomra szólított fel, miközben a hatóságok arra készülnek, hogy pénteken nyilvánosságra hozzák a testkamerás videót és más felvételeket. „Csatlakozom Tyre családjához, és békés tiltakozásra szólítok fel” - mondta az amerikai elnök csütörtökön. „A felháborodás érthető, de az erőszak soha nem elfogadható.” A helyi média szerint Memphisben feszült a hangulat, a rendőrség pedig felkészült rá, hogy a felvételek kikerülése után tüntetések lehetnek. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.