Nem felvételizhetnek nők az afgán egyetemekre, figyelmeztette az intézményeket a tálib kormány

külföld
2023 január 28., 17:20
comments 9

A tálib kormány oktatási minisztériuma arra utasította az ország egyetemeit, hogy ne engedjék részt venni a diáklányokat a jövő hónapban esedékes felvételiken, írja a Reuters. A lépés újabb bizonyítéka annak, hogy a tálibok elkezdték kiszorítani a nőket a felsőoktatásból.

A kabuli egyetem tavalyi, 2022-as, nők számára hirdetett felvételi vizsgája
photo_camera A kabuli egyetem tavalyi, 2022-as, nők számára hirdetett felvételi vizsgája Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A vizsgák február végén esedékesek, és a Reuters által megismert levél szerint a kormányzat arra figyelmeztette az ország északi részén fekvő intézményeket, hogy ne hagyják a nők részvételét, különben jogi következményekkel kell számoljanak.

A minisztérium decemberben közölte először az egyetemekkel, hogy ne engedjék női hallgatók részvételét az egyetemi életben. Napokkal később a kormány eltiltotta a civil szervezetek női munkavállalóit a munkavégzéstől, közben pedig a hatalom bezáratta a legtöbb női középiskolát is.

A lépések heves nemzetközi tiltakozást váltottak ki, nyugati diplomaták figyelmeztették a tálibokat, hogyha enyhíteni akarnak az ország gazdasági elszigeteltségén, akkor sürgősen vissza kell vonniuk a korlátozó intézkedéseket. Afganisztán jelenleg súlyos gazdasági válságban van, részben éppen a bankszektort és a fejlesztési pénzeket érintő nyugati szankciók miatt. Segélyszervezetek miatt több tízmillió ember szorul azonnali segítségére. Ugyanakkor a Világbank épp a héten jelentette, hogy a gazdasági önellátásra törekvő tálib kormány tavaly is stabilan tudta tartani a bevételeit, és még növelte is az export mértékét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.