18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nem tanúsított ellenállást a memphisi Tyre Nichols, akit a rendőrök rutinellenőrzés közben vertek agyon

külföld
2023 január 28., 06:49
comments 19

Öt memphisi rendőrt vádolnak gyilkossággal, akik öt percen át rugdostak és ütöttek egy autóst, akit egy közlekedési ellenőrzés során állítottak meg - írja a BBC.
A férfi, a 29 éves Tyre Nichols nem tanúsított ellenállást a rendőri intézkedéssel szemben, amikor ütni kezdték, az édesanyja után kiabált.

A rendőrség eredetileg azt közölte, Nicholsot azért állították meg, mert gyanús volt, ahogy vezetett. A férfi három nappal a bántalmazás után, január 10-én halt meg a kórházban. Az áldozat és az öt rendőr is fekete volt.

A memphisi rendőrség pénteken négy videót tett közzé a közúti ellenőrzésről és arról, ami azután történt - összesen több mint egy órányi felvételt.

link Forrás

A január 7-i letartóztatásról készült videókon látható, ahogy a rendőrök ütik Nicholst, ahogy az is, hogy a férfi nem próbál ellenállni.

Az első videón az látható, ahogy a rendőrök kirángatják Nicholsot a kocsijából, és azt üvöltik, hogy feküdjön a földre.

„Nem csináltam semmit!” - mondja. A rendőrök továbbra is azt kiabálják felé, hogy feküdjön a fölre. „Feküdj a [káromkodás] földre!” - kiabálja az egyik rendőr, közben hallható, hogy egy másik azt mondja: „Sokkolózd le!”

Egy másik rendőr is hallható, aki káromkodva mondja, hogy tegye a férfi a kezeit a háta mögé, „mielőtt eltöröm”. Nichols közben azt mondja, ő csak haza szeretne menni.

Egy tüntető Memphisben január 27-én.
photo_camera Egy tüntető Memphisben január 27-én. Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Az egyik rendőr végül valóban alkalmazza a sokkolót Nicholson, de az felugrik és megpróbál elmenekülni.

Egy másik köztéri kamera felvételén az látható, ahogy a rendőrök verik Nicholsot. Ketten lefogják, míg a többiek felváltva ütik és rúgják, és gumibottal ütik. A földön vonszolják, majd a járőrautónak támasztják. A mentő érkezéséig több mint 20 perc telt el.

A harmadik és negyedik videón a rendőrségi testkamera felvételei láthatók a bántalmazásról. Ezeken NIcholst lefogják, paprikasprayvel fújják le és ütlegelik. A férfi közben többször az édesanyjáért kiált. A felvételeken az is látható, ahogy a rendőrök az incidens részleteit mesélik, miközben Nichols ott fekszik az autónál.

A rendőrök közül néhányan azt mondják, Nichols megütötte őket, illetve hogy a fegyverük után nyúlt, de a videók alapján ezt nem sikerült megerősíteni.Az is hallható a felvételeken, hogy a rendőrök azt mondják, hogy semmit sem találtak az autójában.

Az öt rendőrt a múlt héten elbocsátották, majd csütörtökön őrizetbe vették őket. Mindegyikük ellen vádat emeltek gyilkosság, súlyos testi sértés, emberrablás és hivatali visszaélés miatt. Négyük letette az óvadékot, és péntek reggel kiengedték őket.

Kihelyezik Tyre Nichols fotóját egy pénteki sajtótájékoztató előtt.
photo_camera Kihelyezik Tyre Nichols fotóját egy pénteki sajtótájékoztató előtt. Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Cerelyn Davis, a memphisi rendőrség igazgatója „szörnyűnek és embertelennek” nevezte az öt rendőr tettét. Az eset után Memphisben és New Yorkban is tüntettek a rendőri erőszak ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.