Szükségállapotot rendeltek el Aucklandben az özönvíz miatt

külföld
2023 január 28., 09:23

A pénteki felhőszakadás Aucklandben házakat rongált meg, megbénította a közlekedést, sok helyen elment az áram. A városban a szokásos nyári csapadékmennyiség 75 százaléka esett le alig 15 óra alatt.

„Az elmúlt 24 óra hatásait sokan még sokáig fogják érezni Aucklandben” - közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

A város polgármestere, Wayne Brown megerősítette a sajtóértesüléseket, melyek szerint egy holttestet találtak az Auckland északi partján fekvő Wairau Valleyben. A polgármester azt mondta, „mélyen elszomorította” a hír. A rendőrség nem nyilatkozott arról, hogy a halálesetnek volt-e köze az árvízhez.

link Forrás

Brown beszélt arról is, hogy a vihar súlyos csapást mért az infrastruktúrára is, és nehezítette a rendfenntartó erők és a mentők munkáját.

A polgármestert sokan azzal vádolták, túl későn hirdette ki a szükségállapotot, mire azt felelte, ő a szakértők ajánlásai alapján járt el.

Új-Zéland új miniszterelnöke, Chris Hipkins a Twitteren közölte, hogy a kormány segítséget nyújt a katasztrófahelyzet megoldásához. Hipkins várhatóan szombaton utazik Aucklandbe.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.