A klímaváltozás kinyírhatja az ibérico sonkát

külföld
január 30., 17:49
comments 6

Veszélybe került Spanyolország egyik legjelentősebb gasztronómiai exportcikke az ibérico sonka, méghozzá az egyre magasabb hőmérséklet és az egyre kevesebb csapadék miatt. Ezek következtében ugyanis egyre kevesebb makkot adnak azok a tölgyfák, amelyek a sertéseknek táplálékul szolgáló makkot termik.

photo_camera Ibérico sonka. Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Az ibérico sonkát kizárólag a pata negra, azaz a spanyol feketelábú sertés húsából készítik. A titka az, hogy az állatok életük utolsó egy hónapját kizárólag dehesákban, különleges tölgyesekben töltik. Ezek a dehesák Spanyolország nyugati és északnyugati részén találhatók. Az így készült sonka kilója akár negyvenezer forintra is rúghat.

photo_camera Egy dehesa makkot legelő pata negrákkal. Fotó: THOMAS DRESSLER/Biosphoto via AFP

A tavalyi év volt a legmelegebb, amit Spanyolországban valaha is feljegyeztek, és a harmadik legszárazabb. Az elmúlt ötven év során a csapadékmennyiség mintegy 35 százalékkal csökkent Extremadurában, az ibérico előállítás egyik központjában.

A körülmények miatt a tölgyek egyre kevesebb makkot teremnek. A tavalyi évben 20 százalékkal csökkent az ibérico termelése.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.