A klímaváltozás kinyírhatja az ibérico sonkát

külföld
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Veszélybe került Spanyolország egyik legjelentősebb gasztronómiai exportcikke az ibérico sonka, méghozzá az egyre magasabb hőmérséklet és az egyre kevesebb csapadék miatt. Ezek következtében ugyanis egyre kevesebb makkot adnak azok a tölgyfák, amelyek a sertéseknek táplálékul szolgáló makkot termik.

Ibérico sonka.
Fotó: GABRIEL BOUYS/AFP

Az ibérico sonkát kizárólag a pata negra, azaz a spanyol feketelábú sertés húsából készítik. A titka az, hogy az állatok életük utolsó egy hónapját kizárólag dehesákban, különleges tölgyesekben töltik. Ezek a dehesák Spanyolország nyugati és északnyugati részén találhatók. Az így készült sonka kilója akár negyvenezer forintra is rúghat.

Egy dehesa makkot legelő pata negrákkal.
Fotó: THOMAS DRESSLER/Biosphoto via AFP

A tavalyi év volt a legmelegebb, amit Spanyolországban valaha is feljegyeztek, és a harmadik legszárazabb. Az elmúlt ötven év során a csapadékmennyiség mintegy 35 százalékkal csökkent Extremadurában, az ibérico előállítás egyik központjában.

A körülmények miatt a tölgyek egyre kevesebb makkot teremnek. A tavalyi évben 20 százalékkal csökkent az ibérico termelése.

(Guardian)