Kreml-barát aktivisták gyűjtöttek pénzt az orosz hadseregnek Németországban

háború
2023 január 30., 19:55

Egy oroszbarát aktivistákból álló németországi csoport pénzt adott az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg egyik egységének, amit rádiók, fejhallgatók és telefonok vásárlására fordítottak – írta a Reuters egy tisztje és az aktivisták közötti üzenetváltások alapján.

A csoport középpontjában álló házaspár, Elena Kolbasnikova és Max Schlund még tavaly év végén adta át személyesen az 500 eurós – 200 ezer forintos – összeget Dmitrij Tkacsovnak, az Orosz Föderáció 42. motorizált lövészhadosztályánál szolgáló tisztnek. Üzeneteikből kiderült: pontosan tudták, hogy a pénzből távközlési felszereléseket vesznek az orosz hadseregnek, az európai uniós szankciók ellenére.

photo_camera Elena Kolbasnikova (jobbra) valahol a Donbasszban

A német törvények szerint a szankciók megsértéséért öt évig terjedő börtönbüntetés járhat. Tkacsov a Reutersnek elmondta, hogy parancsnoka kérésére az eszközöket a kelet-ukrajnai frontvonalon állomásozó hadosztálynak küldte, ahol ő a kommunikációért felelős tiszt.

Az ukrán származású nő és férje azok közé tartoznak, akik felvállalják Moszkva-barát álláspontjukat, nyílt kapcsolatban állnak az orosz állammal, a szankciókkal sújtott szervezetekkel és a szélsőjobboldallal. A háború kezdete óta több tüntetést is szerveztek Kölnben, ahol arra szólították fel a német kormányt, hogy hagyjon fel Ukrajna felfegyverzésével, és kössön békét Moszkvával. A házaspár jegyeket is kapott az orosz kulturális ügynökség berlini részlegétől, hogy Moszkvába utazzanak egy Vlagyimir Putyin elnök által tartott konferenciára. Emiatt már folyik a vizsgálat az ügynökség berlini irodája ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.