Mostantól házasságon kívül sem tilos gyereket vállalni Szecsuánban

külföld
2023 január 30., 18:21
comments 1

Feloldják a házasságon kívüli gyerekvállalás tilalmát a több mint 80 millió lakosú kínai tartományban, Szecsuánban. Mostantól a csecsemők számát sem korlátozzák az ország születési arányának növelését célzó állami terv részeként. Az új intézkedések öt évig lesznek érvényben.

Szecsuán egészségügyi bizottsága hétfőn jelentette be, hogy február 15-étől mindenki számára lehetővé teszi a születések regisztrálását a tartományi kormányzatnál, és eltörli a korlátozásokat bármely szülő esetében. A bizottság eddig a regisztrációt csak azoknak a pároknak engedélyezte, akik házasok voltak, és legfeljebb két gyereket akartak. A hatóságok közleményükben azt írták, az új intézkedések „a regisztrált gyerekvállalás helyett a gyerekvállalási kedv növelésére és a gyerekvállalás eredményeire helyezik át a fókuszt”.

A nemzeti reprodukciós politika eddig sem tiltotta kifejezetten a nem házas nők gyerekvállalását, de a házasságkötés igazolása gyakran szükséges volt ahhoz, hogy a szülők ingyenes szolgáltatásokhoz jussanak, beleértve a terhesgondozást, az anya fizetését a szülési szabadság alatt és a munkahely védelmét. Azoknak, akik házasságon kívüli szülést akartak bejegyeztetni, gyakran súlyos pénzbírságot kellett kifizetniük, hogy a gyereküknek hukou-t, azaz kínai „háztartási nyilvántartást” szerezzenek, ami hozzáférést biztosít az oktatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz.

Kínai gyerekek köszöntik a közelgő holdújévet Fosanban 2023. január 17-én. Egyre kevesebben vannak.
photo_camera Kínai gyerekek köszöntik a közelgő holdújévet 2023. január 17-én. Egyre kevesebben vannak Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Kínában 2022-ben hat évtized óta először csökkent a népesség. Az állam aggodalmai nagyrészt az elöregedő népesség gazdaságra gyakorolt hatásaira összpontosulnak, mivel a munkaképes korúak aránya is csökken az állam által támogatottakéhoz képest. Szecsuán például a hetedik helyen áll a 60 évnél idősebb lakosság arányát tekintve, ami a kínai kormány adatai szerint több mint 21%. Ezért az utóbbi időben egyre több intézkedést és jogszabály-módosítást vezetnek be annak érdekében, hogy minél több embert ösztönözzenek gyerekvállalásra.

A szecsuáni módosításra az online reakciók változatosak voltak, több tízmillióan osztották és vitatták meg a témát. Egyesek kritizálták, hogy az intézkedések nem foglalkoznak a megélhetési költségekkel és a lakásárakkal, de volt, aki azt találgatta, hogy az új szabályozások milyen hatással lesznek a házasságon kívüli kapcsolatokra és az illegális béranyaságra.

Kínában 2016-ban szüntették meg az egygyermekes büntetőpolitikát, ami évtizedeken keresztül kényszerabortuszokat és hatalmas pénzbüntetéseket jelentett több millió lakosnak, és ami miatt a jelentős egyensúlyhiány is kialakult a nemek között. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.