Újabb palesztint lőttek le egy izraeli ellenőrzőponton, miközben az amerikai külügyminiszter épp az országba tartott

külföld
2023 január 30., 16:20

A 26 éves Nassim Nayef Salman Abu Foudát Hebron városában egy ellenőrző pontnál lőtték le izraeli katonák. A hadsereg azt mondja, Abu Fouda előtte autójával elütött egy katonát, majd megpróbált elhajtani.

Abu Fouda holttestét viszik palesztin férfiak.
photo_camera Abu Fouda holttestét viszik palesztin férfiak. Fotó: HAZEM BADER/AFP

A hasonló esetek mindennapossá váltak szerte a palesztin területeken és Izraelben. Pénteken heten meghaltak és többen megsérültek, amikor valaki tüzet nyitott egy jeruzsálemi zsinagógában. Az elmúlt héten legalább 22 embert öltek meg a konfliktus mindkét oldalán.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter épp hétfőn érkezett Izraelbe. Közel-keleti útját az izraeli-palesztin békére vonatkozó tárgyalások határozzák meg.

Blinken Tel-Aviv repterén.
photo_camera Blinken Tel-Aviv repterén. Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

„Nem kérdés, hogy ez egy nagyon nehéz pillanat. Hónapok óta látjuk az erőszak növekedését, amely nagyon sokakat érint. A legfontosabb dolog a közeljövőben az, hogy megpróbáljunk nyugalmat teremteni" - mondta érkezése előtt Blinken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.