Évek óta egyre kevesebben nyelvvizsgáznak

oktatás
2023 január 31., 16:31

A járvány idején jelentősen visszaesett, de azóta sem tért vissza a korábbi szintre a nyelvvizsgázók száma, írja az Eduline az Oktatási Hivatal adatai alapján. Tavaly alig 83 ezren nyelvvizsgáztak, pedig 2013 és 2019 között végig 120-130 ezer körül alakult ez a szám.

link Forrás

A korcsoportos adatok alapján látszik, hogy a 14-19 évesek közt visszaállt a korábbi trend, az összesített csökkenés okát tehát az idősebbeknél kell keresni.

Hozzájárult a változáshoz, hogy tavaly és tavalyelőtt nyelvvizsga-amnesztiát hirdetett a kormány, vagyis enélkül is megkapták az egyetemisták a diplomájukat. Ráadásul egy tavaly elfogadott törvénymódosítás alapján már a felsőoktatási intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e nyelvvizsgát a diplomához.

ARMIN WEIGEL/dpa
photo_camera ARMIN WEIGEL/dpa Fotó: ARMIN WEIGEL

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.