Hamarosan megjelenik Salman Rushdie új könyve, nem vesz részt a bemutatóján

irodalom
2023 január 31., 20:54

Jól halad a felépülése, de nem fog részt venni következő könyve promóciójában Salman Rushdie, írja a Guardian.

Salman Rushdie 2016-ban Le Havre városában
photo_camera Salman Rushdie 2016-ban Le Havre városában Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

A 75 éves, indiai születésű angol írót öt hónapja szúrta nyakon egy 24 éves férfi egy New York-i rendezvényen. A késelő férfit a nézők és a szervezők teperték le. Rushdie elvesztette a látását az egyik szemére és az egyik kezét sem tudja használni többé.

A „Victory City” című könyvet még a támadás előtt írta, február 9-én jelenik majd meg, és egy ingyenes online eseményen fogják bemutatni. Bár Rushdie a további rendezvényeken sem fog részt venni, a Twitteren megosztotta már a brit és az amerikai kiadás borítóját:

link Forrás

Rushdie-t 1989 óta fenyegeti a halálát követelő fatva, amelyet a néhai Ruhollah Khomeini iráni ajatollah bocsátott ki „A sátáni versek” című regényének megjelenése miatt, amit egyes iszlám vezetők vérlázítónak tartanak. Az író a következő évtized nagy részét bujkálva töltötte. Miután elfogták a támadót, Hadi Matart bevallotta, hogy csak pár oldalt olvasott A sátáni versekből, és ártatlannak vallotta magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.