Meghalt Schmidt Egon író, ornitológus

GYÁSZ
2023 január 31., 11:33

Kedd hajnalban meghalt Schmidt Egon – írja a Telex a család közleménye alapján. A Kossuth-díjas író és ornitológus 91 éves volt.

Mint írják, Schmidt könyvein és természettudományi lapokban megjelent írásain generációk nőttek fel, és népszerű volt a Magyar Rádióban Oxigén című műsora, amelyben madárhangfelvételeket kommentált szenvedélyesen és humorral.

photo_camera Fotó: Kollányi Péter/MTI Zrt. Fotószerkesztőség

Schmidt elsősorban ornitológus volt, 1954-től az Fővárosi Állat- és Növénykertben dolgozott, majd a Magyar Madártani Intézet munkatársa lett és a Madárgyűrűző Központot vezette.

Származása miatt az állampárti időkben nem mehetett rögtön egyetemre, így sokáig autodidakta módon tanult. Egyik utolsó könyvében, önéletírásában, a 2017-ben megjelent A talicskától a Kossuth-díjig-ban családja kitelepítéséről és viszontagságos helykereséséről is írt.

Könyveiben főként madarakkal foglalkozott, de írt kisemlősökről, hüllőkről, egyéb otthon tartható hobbiállatokról is. Több mint száz könyvet és 3500 cikket írt, publikált többek a Természetbúvár, az Élet és Tudomány, a Halászat, a Nimród, a Vadászlap, kiadványokban is, a Magyar Rádióban pedig 17 éven át futott műsora az Oxigénben. 2009-ben kapott Kossuth-díjat.