Szaúd-Arábia lesz a női focivébé egyik szponzora

foci
2023 január 31., 15:49

Szaúd-Arábia turisztikai hivatala is csatlakozik a nyáron megrendezésre kerülő női foci-világbajnokság szponzoraihoz, a Guardian brit napilap értesülései szerint ezt hamarosan hivatalosan is bejelenti majd a Fifa. A bejelentés várhatóan elég nagy visszhangot kelt majd világszerte, hiszen Szaúd-Arábiában még mindig nagyon súlyosan korlátozzák és elnyomják a nőket.

A női focivébé július 20-án kezdődik az új-zélandi Aucklandben 32 válogatott részvételével. Az eseményt olyan márkák támogatják, mint a Coca-Cola, az Adidas vagy a Visa, ezekhez csatlakozik majd a Visit Saudi nevű állami turisztikai szervezet. A lépéssel az arab ország még szorosabbra fűzi viszonyát az elnyomó hatalmakkal eddig is lelkesen együttműködő sportszervezettel.

photo_camera A szaúdi női fociválogatott edzése 2021-ben. Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

A Fifa mindenesetre biztosan számíthat kritikákra a döntés miatt, hiszen bár Szaúd-Arábiában az elmúlt években feloldottak több, a nők jogát korlátozó szabályt, továbbra is számos elnyomó törvény van érvényben. A nők már vezethetnek autót és utazhatnak egyedül, de számos dologhoz még mindig férfi "gyámok" beleegyezésére van szükségük, például ahhoz, hogy megházasodhassanak. A gyámok pedig még mindig jogi lépéseket kezdeményezhetnek a nőkkel szemben, ha azok nem engedelmeskednek nekik.

Ami a nők és a foci helyzetét illeti az országban, 2017-ig nők nézőként ki se mehettek focimeccsre, bár játszhattak focicsapatokban. 2020-ben viszont elindult az országban az első női focibajnokság, idén pedig egy négy csapatos minibajnokságot is tartottak az országban, amelyet meg is nyert a szaúdi női válogatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.