A kormánytagok a vagyonnyilatkozatokban felvillantották, hogy mennyi plusz jövedelemhez jutnak az egyetemi kuratóriumokból

POLITIKA
2023 február 01., 11:41
comments 8

Az Orbán-kormányok 13 egykori vagy jelenlegi tagja is úgy gondolta, hogy az idejébe és a munkabírásába is belefér, hogy beüljön a modellváltó, alapítványi formában működő egyetemek kuratóriumába. Éppen a politikusok szerepvállalása az egyik oka, hogy az EU felfüggesztené az Erasmus+ és Horizon 2020 programokat.

Szemben a 2021-es vagyonnyilatkozatokkal, az ideiben a kormánytagok feltüntették, hogy a kuratóriumi tagságért pénzt is kapnak. Hogy ne legyen minden nagyon átlátható továbbra sem: a szabályozás szerint azt pontosan nem kell elárulniuk, hogy mennyi plusz jövedelemhez jutnak így, csak jövedelemkategóriákat kell feltüntetniük.

A bruttó 1-5 millió forintos kategóriába írta be magát:

  • Lantos Csaba energetikai miniszter (még a tavaly decemberi miniszteri kinevezése előtt, 2021 májusban lett a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja)
  • Varga Judit igazságügyi miniszter a miskolci Universitas Miskolcinensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Máshonnan lehet tudni, hogy 1,4 millió forintot kap havonta.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kálman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • Szijjártó Péter külügyminiszter a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Győr polgármestere a kuratóriumi társa, Dézsi Csaba András korábban azt jelezte, hogy ezért havi 1,5 millió forint tiszteletdíj jár neki

A bruttó 500 ezer-1 milliós jövedelmet ikszelte be

  • Nagy István, aki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja
  • Lázár János építésügyi miniszter is még ismételt kormánytagsága előtt került a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumba, Nagy István társaként. itt Csányi Sándor a kuratóriumi elnök. (Lázár kuratóriumi elnök a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnál is, ugyanabba a jövedelmi kategóriába tette, mint az agráregyetemét.)

Navracsics Tibor azt jelezte, hogy ő a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként továbbra sem vesz fel tiszteletdíjat.

Az Orbán-kormány volt tagjai közül az 1-5 milliós kategóriába rakta magát:

  • Süli János, egykori Paksért felelős miniszter, aki a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának az elnöke (tavaly még 900 ezer forintos havi jövedelmet tüntetett fel, amit ezért a feladatért kap)
  • Fazekas Sándor, aki az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriumi tagja (2021-es információ szerint havi 1,5 millió forintért, ennyit kapott Bajkai István fideszes képviselő is, ugyanitt)

Palkovics László alig állt fel abból a székből, amiből levezényelte az egyetemi modellváltást, szinte azonnal landolt a győri Széchenyi István Egyetemet fenntartó kuratórium élén. Itt tag Szijjártó Péter és Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András. Ő tavaly a vagyonnyilatkozatába havi másfél millió forintot tüntetett fel. Az elnöknek ennél több járhat.

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumában ül Trócsányi László, aki 2014-19 között volt igazságügyi miniszter. Ugyanitt kurátor Lantos Csaba energetikai miniszter, aki az 1-5 milliós kategóriába rakta magát.

Martonyi János egykori külügyminiszter a Corvinus felett őrködő Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumában ül.

A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratórium elnöke Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, aki egyébként a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosként segédkezett a rendszer kialakításában, majd foglalta el a helyét a modellben.

Volt vagy jelenlegi államtitkárok is bőven megtalálhatók a kuratóriumokban.

  • Bódis József a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárként lett a pécsi egyetem fölött működő Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke. Ugyanitt kurátor Mikes Éva korábbi államtitkár is.
  • Szócska Miklós korábbi egészségügyi államtitkár a SOTE felett őrködő Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumi tagja
  • György László Palkovics László minisztériumában volt államtitkár, most már a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért, illetve a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos, és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumi tagja.
  • Pacsay-Tomassich Orsolya a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős külügyi államtitkárként lett a dunaújvárosi egyetem kuratóriumának a tagja
  • Schanda Tamás János az ITM államtitkáraként lett kuratóriumi tag a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványnál, ő most már Novák Katalin kabinetfőnöke
  • Zambó János Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkárként ült be a soproni egyetem kuratóriumába
  • Nagy Anikó volt egészségügyi államtitkár a szegedi tudományegyetem kuratóriumának tagja. Itt tag Lantos Csaba, havi több mint 1 millió forintért.
  • A Testnevelési Egyetemen miniszterelnöki tanácsadóként lett kurátor Schmidt Ádám, aki azóta sportért felelős államtitkár lett

És Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő is az 1-5 milliós kategóriába tette magát, ő a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának a tagja.

Egy kicsit már elavult lista a kuratóriumi tagokról a kormany.hu-ról itt található.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.