Jön a kirgiz elnök

diplomácia
2023 február 01., 14:13

Szadir Zsaparov, Kirgizisztán elnöke az Európai Unióban elsőként Magyarországra látogat, két hét múlva – közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután telefonon beszélt Zseenbek Kulubajev kirgiz külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter szerint a kirgiz elnök látogatása során aláírják majd a két ország közötti stratégiai együttműködésről szóló deklarációt, és több oktatási, környezetvédelmi és igazságügyi megállapodást is szignálnak.

„A közép-ázsiai térség biztonsága fontos számunkra, hiszen az közvetett hatással van az európai biztonságra is, ezért hazánk támogatja Kirgizisztán pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagságára” – közölte.

Orbán Viktor és Szadir Zsaparov kirgiz elnök kétoldalú megbeszélést folytat Szamarkandban 2022. november 10-én.
photo_camera Orbán Viktor és Szadir Zsaparov kirgiz elnök kétoldalú megbeszélést folytat Szamarkandban 2022. november 10-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A gazdasági együttműködésnek új lendületet ad a 16 millió dolláros (5,7 milliárd forintos) közös fejlesztési alap, amivel magyar vállalatok vízgazdálkodási és mezőgazdasági beruházásokat terveznek végrehajtani Kirgizisztánban.

Szijjártó Péter szerint Magyarország évente 200 kirgiz hallgatónak biztosít ösztöndíjat az egyetemein, a program népszerűségét bizonyítja, hogy a következő tanévre 648 kirgiz hallgató jelentkezett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.