Ausztria kiutasított négy orosz diplomatát

külföld
2023 február 02., 10:42
comments 5

Négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön Ausztria, közölte az ország külügyminisztériuma. A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak. Közülük ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak.

A nagykövetség két diplomatáját nemkívánatos személyeknek nyilvánították a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 9. pontja értelmében, a másik két kiutasított személy pedig az Egyesült Nemzetek Szervezete és Ausztria közötti megállapodással ellentétes módon járt el, közölte a minisztérium. A tárca nem közölt konkrétumokat a kiutasítottak tevékenységével kapcsolatban. Az országból tavaly áprilisban is kiutasítottak négy orosz diplomatát.

Bécs jelentős diplomáciai központ, ott van az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (International Atomic Energy Agency) székhelye is. Emiatt számottevő a külföldi titkosszolgálatok jelenléte az országban, melyek gyakran álcaként használják a mentességgel járó diplomáciai státuszukat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.