Hágában fogják vizsgálni az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket

háború
2023 február 02., 15:02

Ursula von der Leyen Kijevben jelentette be, hogy egy nemzetközi törvényszéket állítanak fel Hágában az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. A Bizottság elnöke azért utazott Ukrajnába, hogy a háború kitörésének egyéves évfordulójához közeledve katonai, pénzügyi és politikai segítséget ígérjen. A felállítandó hágai szervezetről azt mondta, koordinálja majd a bizonyítékok begyűjtését és együttműködik majd az Eurojust nevű EU-s szervezettel, amely nyomozócsoportokat fog delegálni a különböző helyszínekre.

Ursula von der Leyen Zelenszkijjel február 2-án Kijevben.
photo_camera Ursula von der Leyen Kijevben Zelenszkij elnökkel. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék az utóbbi években zárta le a fontosabb pereket, így az is tavaly, 26 évvel a boszniai háború után derült ki, hogy Ratko Mladic élete végéig börtönben marad.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.