Közel 3 év után már nem kötelező maszkot hordani a németországi tömegközlekedésen

járvány
2023 február 02., 15:40

Közel három év után megszűnt a koronavírus-járvány lassítását szolgáló maszkviselési kötelezettség a németországi közösségi közlekedésben.

Az FFP2 minősítésű maszk viselését előíró szabályt a távolsági közlekedésben a szövetségi kormány szüntette meg. A berlini vezetéshez csatlakozott az a kilenc tartomány is, amiben még érvényben volt a helyi és térségi közösségi közlekedésre vonatkozó maszkviselési előírás, így közel 3 év után ismét országszerte lehet az orrot és a szájat eltakaró maszk nélkül közlekedni, bár a szövetségi kormány és a tartományi kormányok is kérik az utazóktól, hogy viseljenek önként FFP2-es maszkot.

photo_camera Illusztráció: Frank Hoermann/Sven Simon/dpa via AFP

Vége a terjedés pandémiás szakaszának

Szakértők szerint a járványhelyzet megfelelő a kötelezettség megszüntetéséhez, mert véget ért az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének pandémiás szakasza, vagyis már nem emelkedik robbanásszerűen az új esetek száma, és a felső légúti betegségek hagyományos téli szezonját jellemző járványhullámok sem annyira erősek már, mint akár csak néhány hete.

A szennyvízből vett minták, a regisztrált megbetegedések és a kórházi felvételek alapján a SARS-CoV-2 visszaszorulóban van, és az influenza meg a légúti óriássejtes vírus (RSV) karácsony előtt beindult rendkívül gyors terjedése is lassul, így most „valóban kedvező a helyzet” a szabály visszavonására – mondta Christian Karagiannidis, az intenzív és a sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok érdekképviseletének (DIVI) szakmai vezetője.

Közel 2 éve FFP2-s maszk kellett

Németországban 2020. január 28-án regisztrálták az első SARS-CoV-2-fertőzést. A maszkviselési kötelezettséget 2020 áprilisában vezették be a közösségi közlekedésben. Az első időszakban bármilyen házilag készített maszk is megfelelt, mert az orvosi védőmaszk hiánycikk volt. Az FFP2 minősítésű maszk viselését a legtöbb tartományban 2021 tavaszán írták elő.

A maszkviselési szabályt a német lakosság túlnyomó többsége mindig betartotta. A berlini közösségi közlekedési cég (BVG) adatai szerint például rendszerint 90 százalék felett volt a szabálykövető utasok aránya a fővárosban, de az utóbbi időszakban erősen gyengült a fegyelem, a szabálykövetők aránya a 60 százalék körüli szintre süllyedt.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a járvány kezdete óta csaknem 38 millió fertőződést mutattak ki teszttel. A SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma meghaladja a 165 ezret Németországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.