Lekerül az ausztrálok egyik pénzéről a brit uralkodó portréja

külföld
2023 február 02., 06:22

Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet portréját nem utódja, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

A királynő halála után a kormány közölte, hogy III. Károly portréja nem kerül automatikusan az ötdollárosokra, és inkább ausztrál motívumokkal helyettesítik. Indoklásuk szerint II. Erzsébet a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen.

photo_camera Fotó: BODO MARKS/dpa Picture-Alliance via AFP

A jegybank tervei szerint konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, de évekbe telhet, mire elkészül az új terv és nyomtatni kezdik a bankjegyeket. Addig a jelenlegi ötdollárost használják.

Erzsébet királynő halála után újra előkerült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről. 1999-ben egy népszavazáson szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén. 2001-ben Ausztrália változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a „fiatal és szabad” országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális. (MTI)