Szijjártó az amerikai nagykövetről: „Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol”

diplomácia
2023 február 02., 13:29
comments 65

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá” – mondta egy sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külügyminiszter az ATV kérdésére válaszolva.

link Forrás

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerdán a Politicónak azt nyilatkozta, "a magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de - a szankciók elítélésétől kezdve az orosz "tűzszüneti" javaslatok elfogadásáig - továbbra is a Putyin által támogatott politikát erőltetik”. „Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy Washington „továbbra is kiáll a háború befejezése mellett”.

Épp hétfőn találkozott amúgy a külügyminiszter és a nagykövet.
photo_camera Épp hétfőn találkozott amúgy a külügyminiszter és a nagykövet. Fotó: Janka Szitas/U.S. Embassy Budapest/Janka Szitas

Szijjártó erre a nyilatkozatra válaszolt csütörtökön. „Nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon” - jelentette ki.

Válaszát ezzel zárta: „Úgyhogy, több tiszteletet kérünk a magyaroknak, még a nagykövet úrtól is!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.