Fasza ez a Kölcsey-szobor a NAT hetedikeseknek szóló irodalom tankönyvén

oktatás
2023 február 03., 08:13
comments 16

Ferenczy István Kölcsey-szobrát rakta az Oktatási Hivatal grafikusa a hetedikeseknek szóló irodalom munkafüzet borítójára, ami antik költőként, tógában, széke alatt Kronosz bozontos fejével ábrázolja a Himnusz íróját, kezében

egy papirusztekerccsel. Miért, ön talán másra gondolt?

photo_camera Fotó: Oktatási Hivatal

A tankönyvre Nyáry Krisztián Facebook-bejegyzése hívta fel most a figyelmünket, mert maga a borító - és a könyv - három évvel ezelőtti, amikor a pedofiltörvény még a kanyarban sem volt. Ferenczy 1845-ös szobra egyébként abból indult ki, hogy Kölcsey a legnagyobb költők közé tartozik, a legnagyobbak pedig az akkor már letűnőben lévő klasszicista szemlélet szerint ókoriak, tehát Kölcseynek is antik figuraként kell megjelennie. A szobrot - meglepő módon - sosem állították ki köztéren, és állítólag az alkotó olyan savazást kapott érte, hogy inkább visszavonult a szülőfalujába.

Egyrészt vannak dolgok, amiken nem fog az idő, másrészt milyen jó a mai gyerekeknek, hogy már nem nekik kell ordenáré dolgokkal telerajzolniuk a tankönyveiket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.