Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány egy török magániskola felújítását

oktatás
február 03., 15:32
comments 3

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány egy budapesti ingatlan felújítását és átalakítását, amibe a török elnökhöz közel álló Maarif alapítvány magániskolája költözne be - vette észre a Telex. A VII. kerületi Hernád utca 52. szám alatti épületben régebben egy köznevelési intézmény volt, most egy török alapítvány nyitna itt iskolát.

A kormany.hu oldalra feltöltött dokumentumok szerint, a „felújított épületben a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium 2024 szeptemberében kezdené meg a működését”. A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításának célja, hogy a Maarif Hungary Property Kft. tulajdonában levő ingatlan „felújításával, átalakításával összefüggő közigazgatási hatósági engedélyezési eljárások egyszerűsítése és gyorsítása megvalósuljon”.

Az oldal szerint a rendeletmódosítással kapcsolatban a tarsadalmiegyeztetes@em.gov.hu e-mail címre lehet észrevételeket küldeni február 11-ig.

A Maarif Hungary Nonprofit Kft. tulajdonosa a 24.hu cikke szerint a törökországi Maarif Alapítvány, amit 2016-ban hozott létre a török kormány, azóta pedig több iskolát is nyitottak világszerte. A török elnökhöz közel álló szervezetnek nem ez lesz az első iskolája Magyarországon sem. Budapesten még 2019-ben, a IX. kerületi Ifjúmunkás utcában nyitották meg első intézményüket.

A török külügyminisztert, Mevlüt Çavuşoğlut kedden fogadta Orbán Viktor a Karmelitában. A megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. A magyar miniszterelnök a találkozó kapcsán azt mondta, hogy Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a hatmilliárd dolláros magyar–török kereskedelmi forgalmat.

A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány döntött „a magyar–török közös kulturális évad 2024. évi megrendezéséről és finanszírozásáról” is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.