link Forrás

Máig feldolgozatlan traumánk a romagyilkosság-sorozat

FILM
2023 február 03., 17:59
comments 5

14 éve történt a magyar történelemben példa nélküli támadássorozat, amikor szélsőségesek egy csoportja hat embert, köztük egy kisgyereket gyilkolt meg, csak azért, mert cigány származásúak voltak. A romagyilkosságokat nem dolgozta fel a magyar társadalom. Készültek ugyan könyvek, film és színdarab is róluk, de ezek kevesekhez jutottak el. Hogyan történhetett meg? Mit kell tennünk, hogy soha többé ne történhessen meg? Hogy ezekre válaszolni tudjunk, muszáj lenne az eddigieknél sokkal mélyebben szembenéznünk e gyilkosságokkal.

Fuchs Máté dokumentumfilmje, a Feldolgozatlanul ehhez a folyamathoz szeretne hozzájárulni azzal, hogy szociológusok, aktivisták, újságírók segítségével igyekszik nagy látószöggel bemutatni azt a társadalmi és politikai környezetet, ami a gyilkosságsorozatot megelőzte, és amiben a nyomozás és bírósági eljárás lezajlott. Mindeközben bemutatja azt is, filmrendezők, fotóművészek és mások hogyan próbálták, egy roma színi társulat pedig hogyan próbálja most feldolgozni a feldolgozhatatlant.

A Feldolgozatlanult február 15-én a Cirko moziban vetítjük. 444 Közösség vagy 444 Belső kör csomaggal február 17-étől lesz elérhető a film a 444 felületein, február 19-én pedig a 444 youtube-csatornáján szabadon megtekinthető.

A film magyarországi társfogalmazója a Kontra, melynek célja a magyar közönség számára eddig nehezen elérhető, társadalmi fókusszal rendelkező magyar és nemzetközi játék- és dokumentumfilmek bemutatása. Az alternatív forgalmazó csapat pop-up vetítéseken, különleges helyszíneken eredeti történeteket visz a közönség elé, a filmeket pedig tematikus kísérőprogramokkal egészíti ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.