New York Times: Az amerikai nagykövet ellenséges területen találta magát Magyarországon

POLITIKA
2023 február 03., 09:40
comments 32

„Az amerikai nagykövetség ellenséges területen találta magát Magyarországon.”

Ez a címe a New York Timeson megjelent nagyriportnak David Pressman nagykövet magyarországi fogadtatásáról. A címben használt szó a hostile, ami ebben az esetben nem katonai értelemben jelent ellenségest, ugyanakkor egyértelműen kifejezi a konfliktus élességét.

A cikk pedig így kezdődik:

„David Pressman, a meleg emberi jogi ügyvéd már azelőtt tudta, hogy kemény időkre számíthat, hogy megérkezett volna férjével és két gyerekükkel Magyarországra, az országba, ami a hagyományos keresztény értékek önjelölt fellegvára Európában és a Kreml barátja.”

David Pressman amerikai nagykövet egy C-17-es pilótafülkéjében.
photo_camera David Pressman amerikai nagykövet egy C-17-es pilótafülkéjében. Fotó: Király András

Pressman felidézi, hogy amikor a washingtoni meghallgatása zajlott még a kinevezése előtt, akkor a Duna belvárosi szakaszán megjelent két férfi egy fekete halálfejes zászlóval és azzal a felirattal: Pressman úr, ne gyarmatosítsa Magyarországot a maga halálkultuszával. Az akcióról készült kép azóta is kint van az irodájában, a cikkben meg is lehet tekinteni.

A cikk felidézi, milyen személyeskedő támadások érték Pressmant a kormánymédiából - a nagykövet szerint ugyanakkor ennél aggasztóbb az Egyesült Államok elleni folyamatos támadás és a Kreml-propaganda újracsomagolása.

Pressman szerint a kormánymédia rendszeresen újrahasznosítja az orosz propaganda elemeit, a Kreml dezinformációját és Amerika-ellenes retorikát terjeszt rutinszerűen, ez pedig aggasztó az Egyesült Államok számára.

Elmondása szerint a magyar tisztségviselőkkel való találkozásain rendszerint azzal fogadják: Nagykövet úr, örülök, hogy találkozunk, tudom, hogy a progresszív genderügyekről akar beszélni.

„Akkor azt mondom nekik: nem, arról akarok beszélni, milyen viszony fűzi Magyarországot Vlagyimir Putyinhoz. Ők mindig a kultúrharcról akarnak beszélni, mi pedig az igazi háborúról, ami a szomszédban zajlik” - mondja a New York Timesnak.

A nagykövet a cikkben arról is beszél: a világ megváltozott, mert amikor igazi háború zajlik, akkor nem lehet egyszerre két oldalon is játszani. Ilyenkor teljesen világos és határozott álláspontra van szükség.

Ugyanakkor szerinte a magyarok nem Oroszország és Kína, hanem Európa, a Nyugat és az Egyesült Államok oldalán látják a jövőjüket. „Nem azért vagyok itt, hogy felbontsam ezt a kapcsolatot, hanem hogy megjavítsam. Mert van mit megjavítani” - mondja.

Épp a cikk megjelenése napján aztán ismét odaszólt egymásnak Szijjártó Péter és David Pressman a diplomáciai nyelvhez képest kemény stílusban. „Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá” - mondta a külügyminiszter Pressman hasonló tartalmú nyilatkozatáról, amit a nagykövet a Politicónak adott. „Minden tisztelettel, de Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csupán »magyarországi belpolitikai fejleménynek«” – válaszolta a Twitterén David Pressman.

photo_camera Fotó: Janka Szitas/U.S. Embassy Budapest

Ned Price amerikai külügyi szóvivő úgy reagált egy csütörtöki sajtótájékoztatón: nem nevezné „csetepaténak” az ügyet (ez a szó szerepelt a kérdésben), ugyanakkor szerinte Pressman, mint minden amerikai nagykövet „az amerikai érdekeket és az amerikai értékeket képviseli”, és azokat „megfelelő módon” népszerűsíti. Az RTL.hu beszámolója szerint Price azt mondta, aggasztja őket, hogy a magyar kormány egyes magas rangú tagjai és „a kormány irányítása alatt álló sajtó egyes tagjai összehangolt erőfeszítéseket tesznek a nagykövet hiteltelenítésére”.

A nagykövet egyébként néhány napja közös képeket tett ki a Szijjártó Péterrel közös találkozóról. Novák Katalint és férjét pedig a férjével közösen látogatták meg:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.