Svédország szigorítja a terrorellenes törvényeit a NATO-csatlakozás érdekében

külföld
2023 február 03., 18:14

Svédország folytatja terrorellenes törvényeinek szigorítását, hogy így még több olyan tevékenységet tudjon betiltani az országban, amelyek a török kormánnyal szemben álló kurd csoportokhoz köthetőek - írja a Euronews. A svéd kormány ezzel győzné meg Törökországot, hogy ne blokkolja tovább Svédország NATO-csatlakozását.

A törvényjavaslat „olyan terrorista szervezetekhez köthető tevékenységeket céloz, amelyek nem konkrétan terrorcselekményekhez kapcsolódnak”, magyarázta csütörtökön Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter.

A kormány márciusban bocsátaná szavazásra a törvényjavaslatot, amely büntetné a találkozók és gyülekezések szervezését, szállítások intézését, valamint étkeztetési szolgáltatás biztosítását olyan csoportoknak, amelyeket terrorszervezetekként tartanak számon.

A törvény megszavazása esetén júniusban lépne életbe. A svéd alkotmányt már novemberben módosították a szigorítások érdekében.

Csütörtökön találkozott Sanna Marin finn-, és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Stockholmban. Marin megerősítette, hogy Finnország a svédekkel közösen akarja folytatni a NATO-hoz való csatlakozást, reményei szerint a katonai szövetség következő, júliusi találkozójáig megoldódnak majd a Törökországgal kapcsolatos problémák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.