400-nál is több épület rongálódott meg a szombati szélviharban

baleset
2023 február 05., 14:41
Viharban kidõlt fa a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én
photo_camera Viharban kidõlt fa a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én Fotó: Katona Tibor/MTI/MTVA

A szombati szélvihar miatt több mint 4800 segélyhívást kapott a katasztrófavédelem, 438 épület megrongálódott, mintegy 2700 helyszínen dolgoztak a tűzoltók a károk felszámolásán - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Mukics Dániel az MTI-vel vasárnap délután.

A tűzoltók szombat reggel óta folyamatosan dolgoznak, és mivel rengetegen csupán vasárnap szembesültek az előző nap keletkezett károkkal, még mindig érkeznek az újabb és újabb bejelentések.

Az erős szél minden megyében okozott károkat, de Somogy, Baranya és Tolna megyében különösen sok dolga akadt a tűzoltóknak. A vihar fákat döntött ki, ágakat tépett le, amik aztán utakra, kerítésekre, házakra, autókra zuhantak vagy dőltek. Mukics elmondása szerint a 438 épületet megrongálódott épület közül 292 számít lakóépületnek.

A dunántúli megyékben és országosan iparbiztonsági operatív törzsek segítik a károk felszámolását, és koordinálják a katasztrófavédelem közreműködését az elektromos hálózat helyreállításában.

Az OKF jelentése szerint jelentősen csökkent az ellátatlan fogyasztók száma, több helyszínen áramfejlesztők kihelyezésével segítette a katasztrófavédelem az érintett intézmények működését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.