A bányászméh, a szabóméh vagy a faliméh lesz az év beporzója?

ÁLLAT
2023 február 06., 19:17
comments 9

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület idén először elindította az Év Beporzói versenyt, hogy felhívják a figyelmet a beporzó rovarok fontos munkájára és a megóvásukra. Az egyesület Beporzó Munkacsoportja a vadméhek három kisebb csoportját választotta ki a szavazásra.

A versenyzők:

  • bányászméhek,
  • faliméhek,
  • szabóméhek.


A bányászméhek a föld alatt ásnak üreget, ott hozzák létre bölcsőiket. Mindegyikbe egy petét raknak, miután meghordták nektárral és virágporral. Kis vagy közepes méretűek, magányosan élnek.

Sárga bányászméh
photo_camera Sárga bányászméh Fotó: MICHEL RAUCH/Biosphoto via AFP

A faliméhek a művészméhek családjába tartoznak, eredetileg más rovarok által a fába rágott járatokban, nádszálak üregében, csigaházban, vagy saját maguk által löszfalakba rágott üregekben hozták létre bölcsőiket. A városi parkokban elhelyezett rovarhotelek elsősorban az ő szaporodásukat segítik. Dundik és pihések.

Szarvas faliméh
photo_camera Szarvas faliméh Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A szabóméhek is a művészméhek családjába tartoznak, nevüket arról kapták, hogy növények leveleiből többé-kevésbé szabályos alakú foltokat szabnak ki rágójukkal, és a fészek falát ezekkel a kis levéldarabkákkal tapétázzák ki. Specializálódnak rózsára, orgonára, lucernára, málnára is.

Rózsa-szabóméh
photo_camera Rózsa-szabóméh Fotó: STEPHANE VITZTHUM/Biosphoto via AFP

Szavazni március 1-ig lehet, eredményhirdetés március 10-én, a beporzók napján lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.