A mobilját bemérve találtak meg egy elrabolt román nőt, akit egy autó csomagtartójába zártak, és rágyújtották a kocsit

bűnügy
2023 február 06., 17:08

Az áldozat mobiltelefonját bemérve sikerült a román hatóságoknak megtalálniuk és még idejében kimenteniük egy elrabolt nőt, akit bántalmazója egy autó csomagtartójába zárt, elvitte egy elhagyott telekre, ahol rágyújtotta a járművet – közölte a bukaresti rendőrfőkapitányság.

A rendőrséget hajnali 4:40-kor riasztották, hogy Bukarest harmadik kerületének egyik szállodájánál egy nő segítséget kért. Azt mondta, hogy egy vitában a partnere bántalmazta, autójának csomagtartójába zárta, és ismeretlen irányba elhajtott vele.

A speciális távközlési szolgálat (STS) által rendelkezésükre bocsátott GPS-koordináták segítségével a rendőrök 10 percen belül 4 km-rel odébb azonosították a gyanús autót, aminek a belsejében lángokat láttak. A tüzet sikerült poroltóval megfékezniük, az áldozatot pedig még idejében kimenekítették. Nem sokkal később az autó – alkohol és kábítószerek hatása alatt álló – tulajdonosát is őrizetbe vették egy közeli utcában.

A mozgásban lévő autó csomagtartójából segítséget kérő nő helyzetének folyamatos nyomon követését és megmentését egy – a szolgálat által 2018-ban kifejlesztett – mobilalkalmazás tette lehetővé, amit nem kell előre telepíteni, hanem a segélyhívás alkalmával az áldozat a neki küldött linkre kattintva aktiválja. De az alkalmazás működtetéséhez a telefonnak rendelkeznie kell internetkapcsolattal és GPS-modullal.

A román rendőség 2020 nyarán egy lezárt kamionból menekített ki két fuldokló afgán menekültet, akik a 112-es segélyhívón angolul kértek segítséget, arra panaszkodva, hogy be vannak zárva egy járműbe, nem tudják, hol vannak és nem jutnak levegőhöz.

Nem mindig sikerült időben bemérni

9 éve az Erdélyi Szigethegységben lezuhant egy kisrepülőgép, aminek mind a hét utasa túlélte magát a balesetet, de mire a mentésben részt vevők 6 óra múlva rájuk találtak, két utas meghalt.

2019 nyarán – a belügyminiszerrel és a rendőrség vezetőivel együtt – az STS vezetőjét is leváltották a caracali tinigyilkosságok néven elhíresült ügyben, miután kiderült, hogy a második áldozat hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét és közbelépni, hogy megmentsék a lány életét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.