Ferenc pápa szerint bűnös és igazságtalan dolog bűncselekményként kezelni a homoszexualitást

egyház
2023 február 06., 05:47
comments 6

Két héten belül másodszor szólalt fel Ferenc pápa az LMBT-emberek védelmében. Kétnapos afrikai útjáról hazafelé tartva azokról az országokról beszélt, ahol valamilyen módon törvény bünteti a homoszexualitást.

„Ez nincs rendjén” - mondta a katolikus egyházfő, aki Isten gyermekeinek nevezte a „homoszexuális hajlamú” embereket. Szerinte bűn elítélni őket, és igazságtalan dolog a bűncselekmények közé sorolni a homoszexualitást.

Január végi interjújához hasonlóan megismételte, hogy a katekizmus szerint sem önmagában a homoszexualitás, hanem a homoszexuális aktus számít bűnnek. Ferenc pápa a katolikus tanításra hivatkozva azt mondta, nem szabadna elnyomni a melegeket, és bár az egyház nem szentesítheti az azonos neműek házasságát, polgári úton biztosítani kell például a nyugdíjhoz, az örökséghez és az egészségügyhöz való egyenlő hozzáférésüket.

A pápa együtt utazott a canterbury-i érsekkel és a skót egyház vezetőjével, akik egyetértésüket fejezték ki. Skóciában az egyház engedélyezte a melegházasságot.

photo_camera Ferenc pápa dél-szudáni miséjén Fotó: VATICAN MEDIA/Hans Lucas via AFP

A téma előkerült Dél-Szudánban is, ahol Ferenc pápa találkozott Salva Kiir Mayardit elnökkel, valamint Stephen Ameyu Martin Mulla dzsubai érsekkel.

Utóbbi a New York Times szerint azt mondta, a homoszexualitás nem kiemelt kérdés számukra, és sosem találkozott senkivel, akit melegsége miatt zártak volna börtönbe. Szerinte minden országnak magának kell eldöntenie, hogyan viszonyul ehhez a témához. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.