Lekapcsolták a Wikipediát Pakisztánban, mert „sérti a muszlimokat”

külföld
2023 február 06., 17:36
comments 5

A pakisztáni médiafelügyeleti hatóság hétfőn közölte, hogy blokkolta a Wikipedia szolgáltatásait az országban, mert megsértették a muszlimok érzelmeit azzal, hogy 48 órán belül nem távolították el az oldalról az általuk istenkáromlónak nevezett tartalmakat. A vitatott blaszfémia-törvény alapján akár halálbüntetést is kaphat az, aki sértegeti az iszlámot vagy az iszlám fontos személyeit.

photo_camera Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Gyakran már az istenkáromlás vádja is csoportos erőszakhoz, sőt halálos támadásokhoz vezet Pakisztánban. Nemzetközi és helyi emberi jogi csoportok szerint a törvényt gyakran más vallási kisebbségek megfélemlítésére vagy személyes nézeteltérések esetén bosszúra használják.

A lahorei Digital Rights Foundation szerint a Wikipédia betiltása sérti a pakisztániak információhoz való hozzáférésének jogát és megcsúfolja az ország ígéretét az emberi jogi kötelezettségek betartásáról.

A pakisztáni médiahatóság korábban a TikTokot két alkalommal is betiltotta „erkölcstelen, obszcén és vulgáris” tartalmak miatt. Végül feloldották a tiltást, amikor a TikTok ígéretet tett arra, hogy a tartalmakat eltávolítják, a „törvénytelen” tartalmakat posztoló felhasználókat pedig letiltják. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.