Mihajlov fedőnéven kémkedett Svájcban a KGB-nek Kirill, a pátriárka, akit Orbán személyesen védett meg a szankcióktól

külföld
2023 február 06., 16:01
comments 23

2022 októberében korábban elképzelhetetlen események zajlottak Genf elegáns kertvárosa, Chene-Bougeries egyik különösen zöld és különösen drága utcájában. A mindig csendes avenue Jacques-Martinen hangosan kiabáló tüntetők jelentek meg, akik nem átallottak trágár szavakat sprézni az utca 11-es számú épületének falára. A csúnya szavakat csak az orosz anyanyelvűek értették, a Z szimbólumot mindenki. A tüntetők azonban nem biztos, hogy kizárólag általános háborúellenes tiltakozásból választották célpontnak ezt az eldugott helyen épült kis orosz ortodox templomot. Annak vezető papja ugyanis az orosz ortodoxok "pápája", Kirill pátriárka unokaöccse. Aki ráadásul nem az első családtag, aki itt szolgál.

A Tages Anzeiger című svájci lap ugyanis nagy tényfeltáró cikkben írta most meg, hogy az évtizedekkel ezelőtt szintén errefelé miséző Kirill az 1970-es években a KGB hírszerzőjeként került Svájcba. Ahonnan, miközben síelt, luxusautókon furikázott és a gazdag orosz emigráns társaság nagy kedvence volt, folyamatosan küldte a jelentéseit Moszkvába. Arról a Kirillről van szó, aki felemelkedésének kezdete óta a titkosszolgálati közegből érkező Vlagyimir Putyin szoros szövetségese, és akit 2022 nyarán Orbán Viktor és a magyar kormány vétófenyegetés belengetésével védett meg az unió személyes szankcióitól.

photo_camera Kirill ekkor még nem Kirill, de már imád síelni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.