A román labdarúgó-szövetség visszautasítja Csányi Sándor nagy-magyarországos javaslatát

futball
2023 február 07., 17:25
comments 15
Orbán Viktor és Csányi Sándor az olasz-magyaron 2022. június 7-én
photo_camera Orbán Viktor és Csányi Sándor az olasz-magyaron 2022. június 7-én. Fotó: Miguel Medina/AFP

„A FRF sem most, sem a jövőben nem fogadja el ezt, és álláspontját a FIFA és az UEFA előtt is ismerteti, ha ez a vita eljut a két nemzetközi fórum asztalára, ugyanúgy, ahogy bizonyára a régiónk többi szövetsége is teszi majd. A revizionizmus nem elfogadott a futballban, és az UEFA határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban”

– írta a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a román Gazeta Sporturilor sportlap kérdésére.

A kérdés aktualitását az adta, hogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke múlt héten úgy nyilatkozott: igyekeznek meggyőzni az UEFA-t arról, hogy engedélyezzék a Nagy-Magyarország zászlót és az árpádsávos zászlót nemzetközi mérkőzéseken.

Csányi azzal érvelt néhány napja az M4-nek adott interjújában, hogy ezek a szimbólumok nem minősülnek rasszistának és nem hordoznak politikai üzenetet, márpedig az UEFA kiírásának tiltása erre vonatkozik. Korábban az MLSZ állásfoglalást tett közzé arról, hogy molinón és drapérián nem lehet ezeket a szimbólumokat bevinni a nemzetközi meccsekre, mert azért megbüntethetik a szövetséget.

A Nagy-Magyarország jelkép háromszor szerepelt az elmúlt időszakban az UEFA fegyelmi bizottsága előtt, és a szervezet minden esetben revizionistának és nacionalistának minősítette. Tiltólistán viszont hivatalosan nem szerepel a szimbólum, ezért érezhette az MLSZ elnöke, hogy lehet esély az elfogadtatására.

Csányi egyensúlyozva nyilatkozott az ügyben: az M4-en azt mondta, hogy nem feltétlenül vágyik árpádsávos zászlókra a lelátókon, elvégre van nekünk saját zászlónk, de az sincs rendben szerinte, ha büntetik azt, aki ilyet hoz magával:„Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül.”

Az elnök utalt rá, hogy csak akkor lát esélyt az elfogadtatásra, amennyiben a szomszédos országok szurkoló nem látnak ebben kifogásolnivalót, úgyhogy mindenképp egyeztetésre lehet szükség az ügyben. A román szövetség keddi jelzése alapján nem sok esély látszik a megegyezésre. (NSO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.