Kína évek óta építgeti kémballonokon alapuló globális megfigyelési rendszerét

külföld
2023 február 08., 14:59
comments 15

2020-ban különös jelenség bukkant fel Japán egén. Nagy találgatások kezdődtek arról, hogy mi lehet az a rejtélyes gömb, amiről sokak meggyőződése volt, hogy nyilván ufó. „Visszatekintve már rájöhetünk, hogy valójában egy kínai kémballon volt. De annak idején ez annyira újszerű volt, senki se látott még hasonlót” – mondta a Washington Postnak a téma érzékenységére való tekintettel neve elhallgatását kérve nyilatkozó japán tisztviselő.

Amerikai haditengerészek pecázzák ki a lelőtt kínai kémballon maradványait az Atlanti-óceánból a dél-karolinai Myrtle Beach közelében 2023. február 5-én.
photo_camera Amerikai haditengerészek pecázzák ki a lelőtt kínai kémballon maradványait az Atlanti-óceánból a dél-karolinai Myrtle Beach közelében 2023. február 5-én Fotó: PETTY OFFICER 1ST CLASS TYLER TH/AFP

A Post többekkel beszélt, akik anonimitást kérve arról tájékoztatták, hogy a kínai kémballon története egyáltalán nem egyedi. Sőt, a múlt héten elfogott ballon követése során beszerzett adatok alapján utólag azt is sikerült beazonosítani, hogy az elmúlt években legalább négy ilyen hatolt már be az amerikai légtérbe Guam, Hawaii, illetve Texas és Florida felett. A négy esetből három Donald Trump elnöksége idejére esett, ám akkor még nem tudták azonosítani, honnan érkezett a fenyegetés.

A rálátók szerint a kínaiak nem kizárólag az Egyesült Államok ellen kémkednek. Mint már utaltunk rá, ilyen ballonok felbukkantak Japán, Tajvan, a Fülöp-szigetek, valamint latin-amerikai és csendes-óceáni országok légterében is. Olyanok is akadtak, akik szerint a kínai kémballonok már a világ minden lakott kontinense fölött felbukkantak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.