Nyolc embert megöltek az ENSZ békefenntartók figyelmeztető lövései Kongóban

külföld
2023 február 09., 12:43

Az ENSZ békefenntartói nyolc civil személyt öltek meg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, az utánpótlási konvojuk elleni támadás során, közölte North Kivu provincia kormányzója. Elmondása szerint a békefenntartók „figyelmeztető lövéseket” adtak le, ezzel megsebesítve 28 embert.

photo_camera ENSZ-békefenntartók a Kongói Demokratikus Köztársaságban Fotó: ALEXIS HUGUET/AFP

Az ENSZ-konvoj éppen a tartomány északi részéről tért vissza, amikor a támadók négy teherautót felgyújtottak, közölte szerdán az ENSZ helyi MONUSCO-missziója. A támadás Kanyaruchinyában történt, ahol több ezer, lakhelyüket elhagyni kényszerült ember élt.

„A biztonságért felelős MONUSCO katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, amelyek sajnos nyolc honfitársunk halálát okozták,” további 28 embert pedig megsebesítettek, mondta Constant Ndima altábornagy, a kormányzó szóvivője. Azt mondta, kivizsgálják az esetet. (AlJazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.