2023-ban sincs megállás, már 26 százalék az infláció

gazdaság
2023 február 10., 07:37
comments 37

Januárban 25,7 százalékkal voltak magasabbak az árak Magyarországon, mint egy évvel korábban, közölte a KSH. Vagyis továbbra is emelkedik az infláció, ami decemberben 24,5 százalékos volt.

link Forrás

Tavaly januárhoz képest 44 százalékkal drágultak az élelmiszerek, de még magasabb a kenyér (80,6), a tojás (49,4), a vaj és vajkrém (76,6), a tejtermékek (75,8), a száraztészta (66,4), a margarin (57,9), a péksütemények (56,3), a baromfihús (48,3) és a tej (48,2) inflációja. Az étolaj ára viszont 6,4 százalékkal csökkent, és a liszté is majdnem 1 százalékkal.

Uniós összevetésben a magyar élelmiszer-infláció a legmagasabb, de erről még csak decemberi adataink vannak. (Az összehasonlíthatóság érdekében az Eurostat valamelyest másképp számol, ezért lehet némi eltérés a KSH-s számokhoz képest.)

link Forrás

Ha az egy hónappal ezelőtti árakat vesszük alapul, december óta 2,3 százalékkal emelkedtek az árak, mindent beleértve. Az élelmiszerek egy hónap alatt 2,4 százalékkal drágultak, egyedül a tojás lett kicsit olcsóbb.

A KSH kimutatása szerint a háztartási energia 52,4 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. Decemberhez képest viszont 2 százalékos a csökkenés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.