Két évig nyomoztak Japánban, hogy kiderüljön, ki ejtette teherbe a magányos gibbont

ÁLLAT
2023 február 10., 20:58
comments 14

Momo, a 12 éves fehérkezű gibbon 2021 februárjában azzal lepte meg a nagaszaki állatkert gondozóit, hogy kismajmot szült, miközben nem volt ismert hím társa, évek óta egyedül élt egy ketrecben.

Két évvel később, a kismajmon végzett DNS-vizsgálatok után Itō-ra,a szomszédos ketrec 34 éves hím gibbonjára terelődött a gyanú. A gondozók feltételezése szerint Momónak és Itónak a ketrecek közötti acéllemezen lévő 9 milliméter átmérőjű lyukon kereszül sikerült párosodnia. A kismajom, aminek még nem adtak nevet, most körülbelül 2 kilót nyom, és egészségesen növekszik. A gondozók remélik, hogy hosszú, egészséges élete lesz.

A vadon élő gibbonok populációja egyre csökken, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a veszélyeztetett fajok közé sorolta őket, mivel élőhelyüket olyan emberi tevékenységek fenyegetik, mint az erdőirtás, a bányászat és az útépítés. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.