Társelnököt csinálna a feleségéből Nicaragua elnöke

család
2023 február 10., 19:50
comments 5

Daniel Ortega nicaraguai elnök társelnökké tenné a feleségét, Rosario Murillót, aki jelenleg alelnöki tisztséget tölt be. „Meg kell változtatnunk az alkotmányt, hogy bevezethessük a társelnöki tisztséget” - jelentette be a 2007 óta hatalmon lévő Ortega pénteken a tévében közvetített beszédében.

Rosario Murillo és Daniel Ortega
photo_camera Rosario Murillo és Daniel Ortega Fotó: CESAR PEREZ/AFP

A 77 éves elnök már több mint négy évtizede van együtt most 71 éves feleségével. Még a marxista Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) Anastasio Somoza tábornok diktatúrája elleni harca során ismerkedtek meg, az 1970-es évek végén. Ortega 1990-ig volt elnök, majd 2006-ban a korábbi sandinista gerillavezér ismét megnyerte a választást és azóta is hatalmon van, felesége 2017-től alelnök.

Ortega szerint a felesége ötlete volt, hogy kitoloncoljanak 222 bebörtönzött ellenzékit az Egyesült Államokba. Mint mondta, Rosario Murillo lépett kapcsolatba az amerikai nagykövetséggel, aminek eredményeképpen a foglyokat átszállították csütörtökön az Egyesült Államokba az amerikai hatóságok által biztosított gépen. A szabadon engedett politikai foglyok között van öt korábbi elnökjelölt is, akik a 2021-es választásokon próbálták kihívni az egyre tekintélyelvűbb Ortegát.

Az Ortega-kormány alatt a demokratikus intézmények meggyengültek, túlnyomó többségük az elnök pártjának ellenőrzése alá került. A választások tisztességét külföldi megfigyelők megkérdőjelezik. 2018-ban a nyugdíjak csökkentése miatt az elnök távozását követelő zavargások kezdődtek, amelyeket levertek erőszakkal, az összecsapásoknak 300-nál több halálos áldozatuk volt. Nicaraguában a máskéntgondolkodókkal szembeni kíméletlen fellépés 2021-ben vált intenzívebbé, ellenzéki vezetők tucatjait, köztük hét elnökjelöltet tartóztattak le, és gyorsított eljárásban, szintén a nyilvánosság kizárásával ítéltek el. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.