Egész éjjel kereste a túlélőket a magyar mentőcsapat egy összeomlott épületben

külföld
2023 február 11., 08:38
comments 1

Csak a Hunor mentőcsapat vállalta az éjszakai kutatást abban a törökországi épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák, írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Napközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor a Hunor csapat Alfa egysége folytatta a kutatást.

Éjjel 2 óra 50 perckor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, ekkor a Bravo egység vette át a munkát, de 16 óra után sem találtak senkit.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„A csapat minden lehetséges üreget átfésült. Ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket. A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találnak. Beszámolójuk szerint síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékeli.”

A közlemény szerint a magyarok munkáját könnyíti, hogy „a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot”.

A törökországi és szíriai földrengésnek már több mint 24 ezer áldozata van. Magyarországról többek közt a Baptista Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat is küldött csapatokat. A reformátusok első egysége vasárnap késő este tér vissza Budapestre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.