Egészségügyi államtitkár: A MOK vezetése hangolja az orvosokat

Egészségügy
2023 február 11., 06:38
comments 26

„(...) van elég orvos a rendszerben, akár jelentősebb túlmunka nélkül is működőkőképes lehetne, ha nem lennének rosszul elosztva az erőforrások” - mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszavának. Szerinte ellátásszervezési hibák miatt zárnak be sorra nagy kórházak osztályai.

Takács nem tartja jó iránynak, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttei többek közt azt is megszavazták, a kórházi orvosok helyezzék letétbe önként vállalt többletmunkájuk felmondását. „Ha én lennék az orvosi kamara, végiggondolnám.” Egyelőre nem tudta megmondani, ez mekkora kiesést okozhat a közellátásban, mivel még nem tudni azt sem, mennyien mondják fel a szerződésüket.

photo_camera Takács Péter Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Az Orvosi Kamara szerint a kormány felrúgta a 2020-as bérmegállapodást, amikor évek múltán előállt azzal, hogy rossz teljesítmény esetén akár 20 százalékkal is csökkenthető a fizetés. Bár a teljesítmény mérését támogatják, nem értenek egyet az államtitkárság által meghatározott kritériumokkal sem.

Takács szerint jobb lenne, ha a MOK a szerződések felmondása helyett inkább elismerné: vannak orvosok, akik a hálapénz kivezetése után „nagyon látványosan elvesztették a munkakedvüket. És mi, a többség dolgozunk helyettük. Ahelyett, hogy azt mondanánk, keressen egy kicsit kevesebbet, aki látványosan elvesztette a munkakedvét”.

photo_camera A Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlése 2023. február 5-én Fotó: Magyar Orvosi Kamara

A MOK azonnali követelései közé tartozik, hogy már januártól emeljék meg az ápolói fizetéseket. Takács azt mondta, ő lett volna a legboldogabb, ha ez sikerül, de az uniós források visszatartása miatt nincs mozgástér. Arra a felvetésre, hogy az állam közben megvette a Vodafone egy részét, azt válaszolta, „erről a nemzetgazdasági minisztert tessék megkérdezni”, de ő is jó üzletnek tartja a vásárlást.

„Ha van mozgástér, lehet akár előbb is beavatkozni” - mondta arra, hogy az ápolók megkaphatják-e mégis visszamenőleg a fizetésemelést.

Ahogy korábban, most is igyekezett szétválasztani a Kamara vezetését és az orvostársadalmat. Szerinte neki csak a vezetéssel van konfliktusa, ami „hangolja a tagságot”.

A MOK alelnöke erről azt mondta korábban a 444-nek: „Takács Péter is volt MOK-titkár, ismeri a választási rendszerünket, és tudja, hogy ez egy erősen demokratikusan felépített szervezet. Nem a különvéleményünket mondjuk, hanem azt, amit a tagok üzennek nekünk. A tagok pedig nem fogadták el ezeket a vezénylő, büntető jellegű intézkedéseket.”

Az államtitkár azt ígérte, áprilisban harminc kórházban élesítik az online időpontfoglaló rendszert, ami applikáción keresztül is emlékezteti majd a beteget a lefoglalt vizsgálatra.

Cikkünk az Orvosi Kamara és a kormány konfliktusáról: „Oda léptek az orvosok, ahol legjobban fáj az államtitkárnak”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.