Letartóztatják az építési vállalkozókat Törökországban, akik az összedőlt épületekért feleltek

katasztrófa
2023 február 11., 19:43

Országszerte büntetni kezdték azokat az építési vállalkozókat Törökországban, akik a hétfői földrengésben összeomlott épületeken dolgoztak. Eddig több mint száz embert vettek őrizetbe, mert az épületek állítólag nem feleltek meg a huszonnégy évvel ezelőtti izmiti földrengés után bevezetett előírásoknak.

A második földrengés után folytatódik a mentés Adana egyik lakónegyedében
photo_camera A második földrengés után folytatódik a mentés Adana egyik lakónegyedében Fotó: HASAN HUSEYIN KUL/Anadolu Agency via AFP

A hétfői 7,8-as erősségű földrengésben - amelynek már több mint 23 ezer áldozata van a török-szír határ közelében - rengeteg silányan felhúzott épület, társasház és luxusépület is megsemmisült. Egy Gazaintep városában összeomlott komplexum építőjét, Mehmet Ertan Akayt szombaton gondatlanságból elkövetett emberölés és törvényszegés miatt vették őrizetbe, Mehmet Yasar Coskunt, akinek a felügyelete alá egy Hatay tartományban lévő 250 lakásos, tizenkét emeletes társasház tartozott, az isztambuli reptéren fogták el, miközben egy Montenegróba tartó gépre akart felszállni.

A török igazságügyi minisztérium vizsgálati egységeket állít fel, és a terv szerint eljárást indítanak minden építési vállalkozó ellen, akik az összedőlt épületek felhúzásakor nem tartották be a törvényeket. Azt nem tudni, hogy az engedélyeket kiadó felügyeleti szerveknél is lesz-e vizsgálódás.

(New York Times via Anadolu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.