Járókelőket támadtak meg a Széll Kálmán téren a Becsület napján, a rendőrség garázdaság és súlyos testi sértés gyanúja miatt nyomoz

bűnügy
2023 február 12., 14:08
comments 19

Két embert őrizetbe vettek a rendőrök a Széll Kálmán téren kora délután - írtuk meg szombaton a Magyar Jelenben megjelent rövid hírre hivatkozva.

Az esetről Őrsi Gergely II. kerületi polgármester is posztolt oldalán. Azt írta: „Szombaton a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál megvertek három békés járókelőt minden ok nélkül, a támadók tettét csupán szélsőséges ideológiák vezérelték.”

A rendőrség arról tájékoztatott, hogy a szombaton 13 óra körül történt bántalmazás helyszínén a rendőrök két férfit elfogtak. „Velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt, őrizetbe vételük mellett folytat eljárást. A bántalmazók társainak azonosítása a folyamatban lévő nyomozás feladata. Egy sértett szenvedett súlyos sérülést” - írták.

A Magyar Jelen szombat délutáni közvetítésében volt arra utalás, hogy az elkövetők a Betyársereghez tartozhatnak. „A Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket” - írták, később megerősítve, hogy több tag ellen indított a rendőrség eljárást aznap délután.

A polgármester környezetéből annyit sikerült megtudni, hogy a megtámadottak, három férfi és két nő, akiknek a személyazonosságát védik, magyarok, nem tüntetésre, csak ebédelni tartottak, amikor feketeruhások rájuk támadtak. Az egyik férfi úgy sérült meg, hogy megpróbálta védeni társát, akit az úttestre taszítottak. Orra és arccsontja is eltört, egy másik megtámadott koponyazúzódást és agyrázkódást szenvedett.

Az eset alig közvetlenül azelőtt történt, hogy szélsőjobboldali szervezetek és az antifasiszta mozgalom tagjai felsorakoztak egymással szemben a Budai Vár aljában. Az alkalmat február 11., a magyar és német katonák 1945-ös kitörési kísérletének emléknapja adta, ami a hungarista mozgalom fontos megemlékezése; ilyenkor a nemzetközi szélsőjobboldal és az antifasiszta mozgalom tagjai egyaránt Budapestnek veszik az irányt.

Az eseményt megelőző napokban támadások értek szélsőjobboldaliakat is a város több pontján. Pénteken símaszkos ismeretlenek viperákkal megvertek egy férfit Gazdagréten, és az esetről videók is elterjedt az interneten. A radikális portálok szerint német antifasiszták támadták meg bajtársukat.

A rendőrség, feltehetően a gazdagréti esetre is utalva, vasárnap arról számolt be, hogy elfogták annak a fiatalokból álló társaságnak négy tagját, akik az előző napokban látszólag előzmény nélkül támadtak emberekre a főváros utcáin. Egy magyar nőt, egy külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett, illetve annak előkészülete miatt hallgattak ki gyanúsítottként és vettek őrizetbe.

A Becsület napjáról készült riportunk itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.