Meghaladta a harmincezret a törökországi földrengés halottjainak a száma

külföld
2023 február 12., 16:35

Hivatalosan is átlépte a harmincezret a hétfői törökországi földrengés halálos áldozatainak a száma. A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap kora esti tájékoztatása szerint Törökországban már 29605 halálos áldozata van a földrengésnek. Szíriából 3775 halálos áldozatot jelentettek hivatalosan, vagyis összesen már 33380 halálos áldozatot tartanak nyilván.

A földrengésben összedőlt épületek a törökországi Hatayban 2023. február 8-án.
photo_camera A földrengésben összedőlt épületek a törökországi Hatayban 2023. február 8-án. Fotó: ERHAN DEMIRTAS/NurPhoto via AFP

Az áldozatok valós száma ennek akár a többszöröse is lehet. Rengeteg épület, helyenként teljes települések dőltek romba, és a mentés nagyon lassan halad, mert sok területet megközelíteni is szinte lehetetlen. A földrengések nem csak a városokban, de a falvakban is nagy pusztítást okoztak. Az NTV török hírtelevízió vasárnapi azt jelentette, hogy Malatya tartományban Ören falvának mintegy ezer házából szinte az összes rombadőlt.

Az időjárás se kedvező, a nagy hidegben, ennyi idővel a földrengés után már alig van esély rá, hogy túlélőket találjanak, ellenben rengeteg áldozat lehet még a romok alatt.

Az AFAD szerint csak a két legerősebb hétfői földmozgással mintegy 500 atombombának megfelelő energia szabadult fel, s azóta eddig 2412 utórengést regisztráltak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.