Megviselték a helyszínen tapasztaltak a Törökországból hazatérő mentőalakulatokat

külföld
2023 február 12., 18:38

"Nagyon megrázó látni, ahogy az emberek kint vannak az utcán, a hozzátartozójukat keresik, próbálnak melegedni esetleg egy tábortűznél, és nem tudják, mi lesz holnap, mit fognak enni, hol fognak aludni, és, hogy egyáltalán élve előkerül-e a hozzátartozójuk" - nyilatkozta az RTL-nek Mező Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat a hétfői törökországi földrengés helyszínét megjárt mentőalakulatának legfiatalabb, mindössze 19 éves tagja. Mező mentőkutyavezetőnek tanul, társával, Blackkel, az ötéves labradorral vett részt a túlélők felkutatásában.

Lángos (elől) és Trafi, a Baptista Szeretetszolgálat Törökországból hazaérkezõ speciális mentõcsapatának mentõkutyái a Liszt Ferenc-repülõtéren 2023. február 12-én.
photo_camera Lángos (elől) és Trafi, a Baptista Szeretetszolgálat Törökországból hazaérkezõ speciális mentõcsapatának mentõkutyái a Liszt Ferenc-repülõtéren 2023. február 12-én. Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A szeretetszolgálat csapata és a Pest megyei kutató mentők alakulata szombaton tért haza a katasztrófa sújtotta területről. A Pest megyeiek öt túlélőt találtak a romok alatt, köztük egy másfél éves kisgyereket és a nagypapapáját. A Baptista Szeretetszolgálat 18 fős csapata tizenegy túlélőt talált, köztük egy nagymamát, akinek a kiszabadításáért 18 órán küzdöttek, mert a nyaka mellett egy betontömb volt.

Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat Törökországból hazatérõ speciális mentõcsapatának vezetõje, veszélyhelyzet-kezelési igazgató (k) nyilatkozik a Liszt Ferenc-repülõtéren 2023. február 12-án.
photo_camera Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat Törökországból hazatérõ speciális mentõcsapatának vezetõje, veszélyhelyzet-kezelési igazgató (k) nyilatkozik a Liszt Ferenc-repülõtéren 2023. február 12-án. Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Pavelcze László, a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója szerint olyan részeken dolgoztak, ahol a helyiek már nem hittek a sikerben, annyi idő telt el a földrengés óta. "Nekünk ezt a feladatot lemondták azzal, hogy nagyon kilátástalan, hogy mennyi ideig tart ez a mentés, hagyjuk ott a területet, majd valami lesz. Amikor a hangokat hallottuk, utána ez már nem fordulhatott elő" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.