Könnyebben kaphatnak német vízumot a törökországi földrengés túlélői

külföld
2023 február 12., 14:20
Önkéntes mentőként dolgozó török bányász a romok között a törökországi Adiyamanban, 2023. február 12-én.
photo_camera Önkéntes mentőként dolgozó török bányász a romok között a törökországi Adiyamanban, 2023. február 12-én. Fotó: KAHRAMAN BEKCILI/Anadolu Agency via AFP

A német kormány ideiglenesen lazíthat a vízumszabályokon, könnyebben juthatnának német vízumhoz a törökországi földrengés szíriai és török áldozatai, amennyiben vannak közeli rokonaik Németországban, és hajléktalanság fenyegeti őket a katasztrófa következtében, írja a Washington Post. "Ez a segítségnyújtásról szól bajok idején. Lehetővé akarjuk tenni a Németországban élő török és szír családoknak, hogy magukhoz vehessék közeli rokonaikat a katasztrófa sújtotta térségből" - írta Nancy Faeser belügyminiszter szombat éjjel a német belügyminisztérium Twitterén.

link Forrás

Faeser tájékoztatása szerint a földrengés károsultjai a "gyorsan kiadott" turistavízummal is jogosultak lennének lakhatásra és orvosi ellátásra. A turistavízum megszerzésének azonban továbbra is feltétele az érvényes útlevél bemutatása, márpedig ez komoly nehézséget jelenthet azoknak, akikre ráomlott a lakásuk.

Németországban több millió török vagy török származás ember él már a hatvanas évek óta, az elmúlt évtizedben pedig több százezer szíriai menekült is itt telepedett le. A Németországban élő törökök és szírek a földrengés óta komoly adománygyűjtésbe kezdtek, és napok óta követelik, hogy hadd fogadhassák be a katasztrófa sújtotta területen élő rokonaikat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.