Őrizetbe vettek négy embert, köztük három külföldit, akik „előzmény nélkül támadtak emberekre a főváros utcáin”

bűnügy
2023 február 12., 09:26

A budapesti rendőrök február 11-én „elfogták annak a fiatalokból álló társaságnak négy tagját, akik az előző napokban látszólag előzmény nélkül támadtak emberekre a főváros utcáin” – írja közleményében a police.hu.

A rendőrség közleménye szerint a BRFK Nyomozó Főosztályán „egy magyar nőt, egy külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett, illetve annak előkészülete miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd vették őrizetbe”.

A rendőrség további részleteket az ügyben nem közölt, de valószínűsíthető, hogy az elfogott társaság megegyezik azokkal, akik a Metropol cikke szerint pénteken símaszkban megvertek valakit Gazdagréten. Miután az esetről videók is terjedni kezdtek az interneten, a szélsőjobboldali nyilvánosságban már tényként írtak arról, hogy német antifasiszták támadták meg egy bajtársukat.

Ahogy szombaton mi is beszámoltunk róla, február 11-én több száz rendőr választotta el az antifasisztákat és a szélsőjobboldaliakat a Becsület napján. 1997 óta a hungarista mozgalmak ezen a napon minden évben megemlékeznek a német és magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulójáról.

A szélsőjobb által a Budai Vár területére meghirdetett eseményeket a rendőrség idén napokkal korábban betiltotta; indoklásukban az állt, hogy „a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet”.

Szombaton végül összetűzésekre sor került rendőrök és szélsőjobboldaliak között, de a tüntetők nem érintkeztek egymással, fél 2-től 3-ig csak szópárbaj zajlott, főleg a Bécsi kapu tetején gyülekező antifasiszták voltak hangosak. A hungaristákat idővel a rendőrök felszólították, hogy távozzanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.