Több százezren tüntettek Madridban az egészségügy helyzete miatt

külföld
2023 február 12., 19:20
comments 32

Egészségügyi dolgozók és támogatóik százezrei tüntettek vasárnap Madridban a konzervatívok vezette regionális kormányzat egészségügyi politikája ellen, jelentette a Reuters. A madridi kormányzatot a koronavírusjárvány kirobbanása óta komoly bírálatok érik, mert a válsághelyzet nyilvánvalóvá tette, milyen munkaerőhiány alakult ki a kórházakban és szakrendelőkben. A vasárnapi tüntetés résztvevői szerint a konzervatív vezetés a közegészségügyi ellátás kárára kedvez a magánegészségügyi szolgáltatóknak.

Tüntetők százezrei lepték el Madrid belvárosát, a Cibeles tér környékét vasárnap, hogy a helyi jobboldali vezetés egészségügyi politikája ellen tiltakozzanak.
photo_camera Tüntetők százezrei lepték el Madrid belvárosát, a Cibeles tér környékét vasárnap, hogy a helyi jobboldali vezetés egészségügyi politikája ellen tiltakozzanak. Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency via AFP

Spanyolországban a regionális kormánnyzatok rendelkeznek az egészségügyi források java fölött. Izabel Diaz Ayuso, a madridi regionális kormány jobboldali vezetője tagadja, hogy a magánegészségügy érdekében verné szét a közegészségügyi ellátást. "Hiszünk a közegészségügyben" - írta szombaton a Twitteren, de a tiltakozókat ez nem győzte meg.

"Csökkentették a fizetésünket ahelyett, hogy megemelték volna. Belerokkanunk a munkába, és nem kapunk semmilyen támogatást. A kihalás fenyeget minket" - nyilatkozta a Reutersnek a 61 éves Lilian Ramis, a madridi El Molar egészségközpont rangidőse.

A hírügynökség beszámolója szerint a tiltakozók teljesen megtöltötték a Plaza Cibeles környékét a belvárosban. A szervezők egymilliós, de még a hatóságok is 250 ezres tömegről beszéltek.

A madridi mellett az ország északinyugati részén, Santiago de Compostellában is több tízezres demonstrációt tartottak az egészségügyi dolgozók, azon a rendőrség becslése szerint húszezren vettek részt. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.