178 órával a földrengés után mentettek ki egy török lányt a romok alól

katasztrófa
2023 február 13., 15:59
comments 1

Egy fiatal lányt mentettek ki egy panelház romjai közül Törökország déli részén, több mint egy héttel a pusztító földrengés után: Miray 178 órát töltött a romok alatt. A lányt Adiyaman városában mentették meg. Miután az ünneplő munkások kihúzták a sötétből, hordágyra erősítették, és a mentők elvitték.

A súlyosan sújtott Hatayban egy Naide Umay nevű nőt is kimentettek 175 órával a földrengés után, őt is mentőautóval vitték kórházba.

A halottak száma már meghaladja a 35 ezret. A halálos áldozatok végleges száma Törökországban és a szomszédos Szíriában valószínűleg jóval magasabb, az ENSZ humanitárius vezetője figyelmeztetett, hogy ennek többszöröse lehet.

A régióban több ezer csapat – köztük szénbányászok és hőkamerákat meg szimatolókutyákat használó szakértők – kutatja az összeomlott épületek maradványait, hogy megtalálják a megmaradt túlélőket. De egyre fogy a remény, hogy élő embereket találjanak, és úgy tűnik, a mentőakció hamarosan véget ér. A hangsúly a gyógyítás felé tolódik, menedéket, élelmet és egészségügyi ellátást keresnek.

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a természeti katasztrófa hatását rontották-e emberi mulasztások. Recep Tayyip Erdogan elnök elismerte a válaszlépés hiányosságait, de a múlt heti katasztrófa sújtotta övezetben tett látogatása során úgy tűnt, a sorsot hibáztatja. A hatóságok szerint 113 elfogatóparancsot adtak ki az összeomlott épületek építésével kapcsolatban, és 12 embert vettek őrizetbe, köztük vállalkozókat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.