Betiltotta a kormány a legnagyobb független lapot Kambodzsában

külföld
február 13., 09:19
comments 6
Hun Szen, Kambodzsa miniszterelnöke 2022. december 14-én
photo_camera Hun Szen, Kambodzsa miniszterelnöke 2022 december 14-én Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Alig néhány hónappal az országos választások előtt Hun Szen miniszterelnök bezáratta az egyik utolsó független médiumot Kambodzsában.

A Voice of Democracy, vagyis a Demokrácia Hangja a múlt héten olyan cikket közölt, amely a politikai vezetés szerint „ártott” kormánya hírnevének - közölte vasárnap Facebook-oldalán a kormányfő.

Hun Szen visszautasította a médium vezetőinek bocsánatkérését és hétfőn megvonta a lap engedélyét.

A rendőrség hétfő reggel kiszállt a lap Phnom Penh-i irodájához, és kézbesítette az engedély visszavonásáról szóló végzést. A VOD khmer és angol nyelvű oldalainak archívumához való hozzáférést is blokkolták egyes internetszolgáltatók.

A döntést, legalábbis a hivatalos közlés szerint, egy olyan cikk indokolta, amit a törökországi földrengéshez nyújtott kambodzsai segítségnyújtásról közölt a VOD. A cikk azt állította, hogy a 100 ezer dolláros segélycsomagról szóló döntést a miniszterelnök fia, a kambodzsai hadsereg főparancsnok-helyettese, Hun Manet írta alá, jóllehet arra csak a miniszterelnök személyesen lett volna jogosult. Hun Szen szerint az írás ártott a kormánya hírnevének és bocsánatkérést kért a laptól.

Az újságot kiadó szervezet, a CCIM azt válaszolta, hogy a kormány szóvivőjét idézték jelentésükben, és csak valami félreértés történhetett. A miniszterelnök ezt a választ nem fogadta el: Hun Szen megüzente a médiaszervezet külföldi támogatóinak, így a Riporterek Határok Nélkül és a Transparency International szervezeteknek, hogy „vegyék vissza a pénzüket”.

A kambodzsai véleményformálók szerint a VOD elhallgattatása súlyos csapás az ország független nyilvánossága számára.

Kambodzsai megfigyelők szerint a VOD volt az utolsó nagyobb elérésű független hírforrás az országban, 2017 óta egyértelműen, amikor is bekeményített, több független oldalt betiltott a kormány, és a korábbinál is nyíltabban kezdte üldözni politikai ellenfeleit.

Hun Szen a világ egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője; 1985 óta kormányozza Kambodzsát. Jelenleg hatodik ciklusát tölti miniszterelnökként. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.