Cseh válogatott focista: Meleg vagyok, és nem akarok rejtőzködni

foci
február 13., 14:45
comments 12

"Homoszexuális vagyok, és nem akarok tovább rejtőzködni" - ezt mondja Twitteren közzétett videójában Jakub Jankto, a cseh válogatott focistája. Ezzel a 27 éves cseh középpályás a legnevesebb focista, aki nyíltan felvállalta, hogy meleg.

Jankto a spanyol Getafe csapat szerződtetett játékosa, aki jelenleg kölcsönjátékosként a Sparta Praha keretében játszik. Videójában azt mondja, mint mindenki másnak, neki is vannak erősségei és gyengeségei, van családja, vannak barátai, a munkáját a lehető legnagyobb professzionalizmussal és odaadással végzi.

"Ahogy mindenki más, és is szabadon akarom élni az életem, félelmek, előtéletek és erőszak nélkül, szeretetben."

A Sparta Praha közleményt adott ki, amely szerint támogatják Jankto döntését. Mint írják, a csapaton belül nyíltan beszélt a szexualitásáról. Ezen kívül a klub nem kíván a témáról beszélni, mert ez Jankto magánügye. "Melletted állunk. Éld az életed Jakub, semmi más nem számít!" - zárja közleményét a prágai csapat. Az angol Premier League is kiállt Jankto mellett.

photo_camera Jakub Jankto a Getafe színeiben 2021 nyarán. Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency via AFP

Az elmúlt években több focista is nyíltan felvállalta homoszexualitását, 2021 őszeén Josh Cavallo, az ausztrál Adalaide Uited játékosa, 2022 májusában pedig Jake Daniels, a Blackpool csatára állt ki a nyilvánosság elé. Daniels volt 1990 óta az első angol focista, aki ezt megtette. Az első focista coming out viszont Justin Fashanu brit játékos nevéhez fűződik, a Norwich, a Nottingham és a West Ham játékosa 1990-ben egy interjúban nyilatkozott arról, hogy meleg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.