Börtönbe zárták az izraeli katonát, aki bántalmazott egy palesztin aktivistát

külföld
2023 február 14., 14:51
comments 2

Az izraeli hadsereg 10 napra bebörtönzött egy katonát, miután bántalmazta Issa Amro palesztin aktivistát, aki egy amerikai újságírót kísért a ciszjordániai Hebronban. Lawrence Wright, a New Yorker munkatársa által közzétett videón látható, amint a katona megragadja Amrót a nyakánál és a karjánál fogva, majd a földre dobja.

link Forrás

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a katona egy őrhelyet őrzött, és megkérte a palesztint, aki odament hozzá, hogy lépjen arrébb. „Válaszul a palesztin elkezdte videózni és szidalmazni a katonát. Szóbeli összetűzés alakult ki. Ez gyorsan fizikai konfrontációvá változott, ami során a katona megütötte a palesztint” – közölte az IDF.

Wright szerint a közlemény „félremagyarázza” a támadáshoz vezető eseményeket.
„A katona kezdeményezte az interakciót. Amro nem káromkodott, nem avatkozott közbe, csak azt kérte, hogy hívja a parancsnokot.” A Twitter-fiókján Amro azt írta: „Nem értem a katonához, a kezem a hátam mögött volt, hogy ne adjak ürügyet.”

link Forrás

Az IDF nemzetközi szóvivője, Richard Hecht alezredes azt mondta: „A katona nem az elvárásoknak megfelelően viselkedett, nem követte az IDF magatartási kódexét. Az IDF a provokációk ellenére is megőrzi erkölcsét.” Az első vizsgálat után a katonát börtönbe zárták, és felfüggesztették az aktív szolgálat alól.

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter a Twitteren szégyenteljesnek nevezte az ítéletet. „Teljes mértékben támogatom azt a katonát, aki nem hallgatott. A katonáknak támogatást kell adni, nem börtönbüntetést” – írta. Amrót anarchistának nevezte, aki „gyakran zaklatja az IDF katonáit Hebronban”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.