Meteorológiai ballonhoz hasonló ismeretlen légi eszköz miatt riasztották Romániában a vadászgépeket

külföld
2023 február 14., 16:27

Egy kis méretű, 11 ezer méter magasságban haladó, mozgása alapján meteorológiai ballonnak tűnő ismeretlen légi eszköz miatt riasztották a légierő vadászgépeit Romániában.

Egy román MIG 21 Lancer
photo_camera Egy román MIG 21 Lancer Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A román védelmi minisztérium (MAPN) közleménye szerint a légtérfigyelő rendszer helyi idő szerint 12 óra 30 perckor észlelte a célpontot Románia délkeleti részén. Tíz percen belül két MiG-21 Lancer típusú vadászgép indult az eszköz felkutatására. A pilóták nem találták meg a célpontot, sem vizuálisan, sem a fedélzeti radarok segítségével nem észlelték azt, így fél óra elteltével visszatértek a bázisra.

Bár a bukaresti média „Romániában is kínai kémballont fedeztek fel” címmel tudósított az incidensről, Constantin Spinu, a védelmi tárca szóvivője nem erősítette meg, hogy hírszerzési eszközről van szó, mivel nem látták közelről, és nem tudták azonosítani a légtérben mozgó tárgyat.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben megszaporodtak az azonosítatlan repülő objektumok. A témáról Mészáros Juli írt a 444-en: Mik ezek az azonosítatlan repülő tárgyak, amiket sorra lőnek le Amerika felett? (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.